Trykktørking: en moderne tilnærming til vannskadesanering

9 min lest
Insights Passive Haus

I takt med at bygningene stadig blir bedre isolerte og mer energieffektive, må teknikkene som brukes til å tørke dem etter vannskader også utvikles. Derfor er trykktørking en fremtidsrettet løsning for entreprenører som vil levere de beste resultatene i moderne bygninger.

Historisk sett var den vanligste metoden for å tørke en vannskadet bygning en kombinasjon av luftsirkulasjon og kjølemiddelavfukting. Disse vil løfte overflatevann fra materialer og deretter gradvis fordampe fuktighet fra dem.

Dette er den tradisjonelle tilnærmingen som mange vannskadesaneringsfirmaer fortsatt bruker i dag. Problemet er at moderne bygninger ikke er laget av tradisjonelle materialer. Bruk av stein og murstein er på vei ut, og erstattes av strukturisolerte paneler (SIPS), fenolplater, steinullplater og lignende materialer, som er utviklet for å gjøre bygningene så energieffektive som mulig.

Hva betyr dette for de gamle tilnærmingene til tørking av vannskader? Først og fremst vil behovet for dem fortsatt være der, ettersom de gamle bygningene vil være her en god stund til. Her tar vi for oss behovet for å innovere og utvikle oss innen vannskadesanering, og benytter en teknikk som er spesielt utviklet for å takle utfordringene som finnes i energibevisste bygninger med flere lag – en teknikk som kalles trykktørking.

Hvorfor vil tradisjonelle tilnærminger til vannskadesanering ikke lenger være tilstrekkelig?

Først ønsker vi å klargjøre hvorfor det er så viktig for denne endringen av hvordan entreprenører og forsikringsselskaper nærmer seg vannskadesaneringsprosjekter. Den tradisjonelle metoden er helt avhengig av vannets evne til å passere gjennom materialer til luften, der det kan behandles av en avfukter.

Dette var fint da vegger, gulv, tak osv. ble laget av bare ett eller to lag med materialer. For nybygg er ikke dette lenger tilfelle – det er vanlig at disse strukturene har flere materiallag, ofte med det formål å holde varmen inne i bygningen.

Hva er trykktørking?

Permeansen og porøsiteten til disse materialene påvirker hastigheten til vannet (eller vanndampen) som passerer gjennom dem. I noen tilfeller, som for eksempel isolasjon laget av plast, er disse motstandsdyktige mot vann, noe som betyr at de ikke vil passere gjennom og komme inn i atmosfæren og fanges opp av avfukteren.

Dette gjør at vannet fanges opp i konstruksjonen, der det over tid kan filtrere ned i andre lag i bygningen og forårsake mugg, korrosjon og andre betydelige strukturelle skader.

Men dette gjelder ikke bare nybygg. Omtrent 9+ millioner boliger i Storbritannia har fått ettermontert isolasjon for hulromsvegger i løpet av de siste 25 årene, og dette tallet øker for hvert år. Hvis entreprenørene ikke er klar over at bygget er ettermontert med isolasjon, vil tradisjonelle tørkemetoder ikke fjerne all fuktighet og dette gjør at entreprenøren blir utsatt for sekundære skadekrav.

Det er rett og slett slik at for moderne bygninger som består av flere lag er ikke alltid tradisjonelle tørketeknikker egnede løsninger. De vil bare ta seg av overflatelagene, og gjøre bygningene utsatt for ytterligere skade fra det gjenværende vannet. For både entreprenører og forsikringsselskaper kan dette ha negativ innvirkning på kundetilfredsheten.

"Jeg har forsøkt i 2 uker – jeg kan ikke tørke lenger"

"Det må være en form for dampsperre"

"Den kommer alltid til å være våt. Den vil aldri bli helt tørr"

Dette er noen av rasjonaliseringene som vannskadesaneringsentreprenører og forsikringsselskaper kommer frem til når tradisjonelle tørketeknikker ikke oppnår resultater. Men som vi har fremhevet, kan dette ofte skyldes at man ikke har sett byggematerialene, og at tørkemetodene er forskjellige fra sted til sted.

Trykktørking er derfor den ideelle løsningen for å takle vannskader i disse mer komplekse, moderne bygningene ved å rette seg direkte mot isolerte vannlommer.

Trykktørking kan utføres på to måter: overtrykk og sug.

Positivt trykk er når tørr luft under trykk presses inn i hulrommet i vegger, gulv, tak og andre områder gjennom rør som omgir små hull laget i overflatelaget. Denne trykkluften skyver alt innestengt vann i bygningslagene opp mot overflaten, der det deretter fanges opp av en avfukter.

Dette er en god teknikk, men den kommer med en stor ulempe – forurensning. Avhengig av hvor vannet er fanget, typen vanninntrenging og hvor lenge det har vært der, kan det ha blitt forurenset av støv, mugg, bakterier, virus og andre uønskede elementer. Hvis dette aerosoliseres inn i boarealet uten tilstrekkelig kontroll av luftfiltreringen, kan det sette helsen til de som bruker utstyret og alle som fortsatt oppholder seg i bygningen i fare.

I tillegg til dette, siden disse systemene genererer mye varme når de tvinger varm, tørr luft inn i hulromsvegger, gulv og andre områder, er det ikke tilrådelig å bruke dem i løpet av sommermånedene, siden ekstra omgivelsesvarme kan føre til at utstyret svikter på grunn av de høye temperaturene.

Derfor bruker vår egen Aerial AERCUBE® sug. I stedet for å blåse ned luft som tvinger vannet mot overflaten, suger denne vann ut av eventuelle isolasjonslag, det flytende vannet separeres og den fuktbelastede luftstrømmen filtreres deretter gjennom flere filtre. Dette hindrer at forurenset vann kommer inn i atmosfæren, og beskytter velværet til alle på området.


Den er også mye raskere enn tradisjonelle tørketeknikker. Det er ca. 2500 ganger raskere å fjerne væske via avtrekk enn å vente til vannet fordamper og samles opp av en avfukter.

Bare tenk på det: Hvis du vil tømme badekaret, er det raskere å la vannet fordampe, eller trekker du ut proppen?

Ved å gå under overflaten og bruke noen ekstra dager på å trekke ut vann fra de dypere lagene i bygningen, kan du spare timer eller til og med hele dager på den totale tørketiden. For entreprenører betyr dette at prosjekter fullføres mer effektivt og åpner opp for muligheten til å oppfylle flere forpliktelser på månedlig eller årlig basis.

Push/pull-løsningen

Selv om det finnes to ulike tilnærminger til trykktørking, er det ingen grunn til å tro at de ikke kan fungere i harmoni. En kombinasjon av suging og tørking med positivt trykk, kalt «push/pull»-metoden, representerer den raskeste måten å fjerne fuktighet fra en vannskadet bygning på.

Ved å skape et sug som fanger opp den varme, våte luften som skyves til overflaten av en tørrluftblåser, hindrer dette at forurenset luft slipper ut i rommet. Dette betyr at alt vann som er fanget i isolasjonen tvinges ut mye raskere enn ved bruk av bare sug, uten muligheten for potensiell forurensning av atmosfæren.

Selvfølgelig vil denne tilnærmingen være mer energikrevende enn å bruke systemene hver for seg. Men for entreprenører og forsikringsselskaper som ønsker å ferdigstille flere prosjekter hver måned eller år, er dette en effektiv løsning.

Kartlegging av trykktørking og fuktighet

Kartlegging av fuktinnhold er et annet område som må gjøres grundigere for å effektivt eliminere vannskader fra komplekse nybygg. Som trykktørking er det noe som har blitt oversett og lite benyttet i bransjen.

I stedet for bare å sjekke overflatelagene, må kartlegging av fuktighet dykke ned i de dypere lagene i bygningslagene for å finne eventuelle lommer med stående vann som er fanget inne i lagene med isolasjon.

Dette er et viktig og fordelaktig tiltak for entreprenører. Med et klarere bilde av hvor mye vann som egentlig må fjernes fra vegger, gulv, tak og andre områder, kan de gi et nøyaktig pristilbud på varigheten til prosjektet, og tjene mer på hver jobb som følge av at de typisk finner mer vann enn de ellers ville gjort.

Sammen med en kraftig trykktørkeløsning som Aerial AERCUBE®, representerer dette en oppdatert tilnærming til vannskadesanering – en tilnærming som er raskere, smartere og i stand til å levere vellykkede resultater for kunden.

Fordelene med AERCUBE®

Aerial AERCUBE® er en avansert løsning som er utviklet for å takle utfordringene med å fjerne vannskader fra dagens mer komplekse konstruksjoner.

Intelligent og brukervennlig er de distinkte systemene som finnes i AERCUBE® bygd for effektiv tørking av konstruksjoner med flere lag gjennom trykktørking på en måte som tradisjonelle tørketeknikker ikke kan, samtidig som de er enkle å installere og bruke for entreprenører på anlegget.


  • AERCUBE®-kammeret består av flere utskiftbare deler, inkludert en turbin eller sidekanalblåser, vannseparator og lyddemper, alt for å oppfylle behovene i moderne vannskadesaneringsprosjekter

  • Sugetilnærming hindrer at forurenset vann kommer inn i atmosfæren

  • Alle enheter har et nøyaktig tilpasset design, slik at de kan stables, lagres og transporteres uten fare for å velte, og de er optimalisert for transport på paller

  • HF 2 HEPA-filteret fjerner alle forurensninger fra luften – støv, bakterier, virus osv., slik at bare ren, filtrert luft blåses ut i atmosfæren

  • Systemet er utrolig energieffektivt, og alle kabinettkomponentene kan resirkuleres, noe som er veldig bra for miljøet

  • SD 2 Sound Silencer reduserer støynivået fra disse enhetene med opptil 19 dB(A), og fungerer som et kullfilter for å redusere ubehagelig lukt

Når AERCUBE® brukes i samarbeid med en kondensavfukter som AD 20, tilbyr den en effektiv, kostnadseffektiv og omfattende måte å fjerne fuktighet fra de mest utsatte materialene som brukes i dagens moderne bygninger og ettermonteringer.

Oppdag effekten av trykktørking i dag

Etter hvert som bygninger, både nye og gamle, blir bygget eller ettermontert med mer komplekse, isolerte materialer, er det viktig at tørketeknikker utvikles for å sikre at prosjekter fullføres på en effektiv måte.

Hvis du enten ikke var klar over at trykktørkingsteknologien, eller trodde det var et unødvendig alternativ til kjente tilnærminger, håper vi denne informasjonen har gjort det litt mindre forvirrende.

Trykktørking må prioriteres blant leverandører av vannskadesaneringsanlegg og forsikringsselskaper for å sikre at anleggene er riktig tørket for kundene, og for å gjøre dem i stand til å arbeide mer effektivt fra prosjekt til prosjekt.


Hvis du vil vite mer om trykktørking eller de viktigste funksjonene til Aerial AERCUBE®, kan du kontakte oss ved å fylle ut skjemaet nedenfor.

Relaterte produkter

AERCUBE®-system – tørketeknologi
Dantherm climate solutions badge

Tørketeknologi

Energieffektivt og fleksibelt tørkesystem for målrettet bygningstørking og vannskadesanering.

Aerial VP 3 – sidekanalblåser
Dantherm climate solutions badge

Sidekanalblåser

VP 3-sidekanalblåseren gir pålitelig og energibesparende drift. Enheten er luftkjølt og drives i et robust AERCUBE®-kabinett. Den har ulike grep og bæremuligheter som gjør den enkel å håndtere.

Aerial AD 40 – kondensavfukter
Dantherm climate solutions badge

Kondensavfuktere

Kondensavfukteren AD 40 leveres med et håndtak som kan foldes sammen, og surringsstroppene kan festes på sidene. Dette gjør at den er lett og kompakt og enkelt kan bæres som en koffert.

Aerial VP 6 - Støyboksen
Dantherm climate solutions badge

Turbin

Støyboksen VP 6 er lett, allsidig og kraftig. Bruk av en børsteløs, variabel turbin reduserer vekten til VP 6 med opptil 50 % sammenlignet med konvensjonelle støybokser med sidekanalblåsere.

Aerial VT 2 – vannutskiller
Dantherm climate solutions badge

Vannutskiller

VT 2 vannseparator er utstyrt med en høykvalitets pumpe for skittent vann, som også brukes i industrielle bruksområder. Med denne spesialpumpen kan VT 2 kun brukes som "våtstøvsuger".

Aerial SD 2 – lyddemper
Dantherm climate solutions badge

Lyddemper

SD 2 er både en lyddemper og et luktfilter.

Aerial AD 20 – kondensavfukter
Dantherm climate solutions badge

Kondensavfuktere

AD 20 er en lett og kompakt kondensavfukter som enkelt kan bæres. Den har flere håndtak, en integrert kondensatpumpe med overløpsbeskyttelse og en rekke andre funksjoner.

Aerial HF 2 – HEPA-filter
Dantherm climate solutions badge

HEPA-filter

HEPA-filtersystemet HF 2 for effektiv luftrensing i et tilkoblingsklart AERCUBE®-kabinett brukes sammen med en støyboks.

Aerial CC4 MID – kalibrert energimåler
Dantherm climate solutions badge

Kalibrert energimåler

Den kalibrerte energimåleren CC 4-MID BOX gir sikre bevis på strømforbruk. Den registrerer energiforbruket til opptil fi...

Heylo Luftrenser PF 1000
Master Top Badge

Luftrenser

For luftrensing og opprettholdelse av undertrykk, spesielt ved renovering av små rom. Forskjellige filtre (H/M-klasse).

Heylo PF 1400 Luftrenser
Master Top Badge

Luftrenser

Kompakt luftrenser for byggeplasser og industri. For opprettholdelse av undertrykk. Fleksibel filterenhet (F9/HEPA/karbon).

Heylo PF 3500 Luftrenser
Master Top Badge

Luftrenser

Høytytende filter for støvfiltrering og støvavsug. Kan lukkes etter bruk av forurensninger. Ulike filtre kan skiftes ut.

Featured Insights

Kontakt en ekspert

Trenger du hjelp til å finne riktig løsning? Vårt team med mer enn 100 klimakontrolleksperter står klare til å hjelpe deg.
Du kan også kontakte oss eller delta i diskusjonen i våre sosiale medier. Se vår LinkedIn-side.